<h2>Το Κέντρο μας</h2><p>Στην πορεία ενίσχυσαν την δυναμική μας δύο ακόμη αξιόλογοι συνεργάτες, η ψυχολόγος Καλαϊτζή Αρετή και ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Χρηστίδης.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.psychotherapia-ypnotherapia.gr/more.php?l=el&id=5558' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Υπηρεσίες</h2><p>Σωματική Ψυχοθεραπεία του Ράιχ Υπνοθεραπεία Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική ζευγαριών Μαθησιακή εκτίμηση παιδιών και εφήβων Συμβουλευτική γονέων NLP EMDR Τραυματοθεραπεία Θεραπεία με τα άνθη του Bach</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.psychotherapia-ypnotherapia.gr/more2.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Άγχος - Κρίση Πανικού </h2><p>Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και </p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.psychotherapia-ypnotherapia.gr/more3.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Μέθοδοι

 

Οι μέθοδοι που προσφέρονται είναι:





 

 Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία -  Οργονοθεραπεία 

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράϊχ θεωρείται ο πατέρας της σωματικής Ψυχοθεραπείας. Ο Ράιχ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Φρόυντ από το 1920 ως το 1934. Στο θεραπευτικό του σύστημα είναι φανερές οι ψυχαναλυτικές του ρίζες. Το 1934  ο Βίλχελμ Ράιχ παίρνει αποστάσεις από το ψυχαναλυτικό κίνημα της εποχής του και υιοθετεί μία αυτόνομη πορεία, η οποία θα δημιουργήσει ένα διακριτικό ψυχοθεραπευτικό χώρο που σήμερα τον αποκαλούμε Σωματική Ψυχοθεραπεία.
Ο Ράιχ προσεγγίζει τους ασθενείς του με έναν νέο τρόπο, παρατηρώντας έντονα την φυσική υπόσταση τους, το σώμα τους. Το ασυνείδητο παραμένει πάντα για τον Ράιχ το βασικό αντικείμενο της ψυχαναλυτικής διαδικασίας μόνο που βλέπει ότι εκφράσεις τους δεν περιορίζονται στο βασίλειο του λόγου, στα όνειρα ή στα acting out  του αναλυόμενου. Παρατηρεί ότι η συνολική σωματική στάση  του αναλυόμενου έχει ένα συγκεκριμένο ασυνείδητο νόημα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αιτιογέννεση και τη φύση των συμπτωμάτων του και με την συμπεριφορά του.
Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι σήμερα μία από τις ευρύτερα διαδεδομένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Στο εσωτερικό της έχουν αναπτυχθεί πολλά  ενδιαφέροντα θεραπευτικά μοντέλα και τεχνικές που μοιράζονται μία ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου ως ένα σύνολο από νοητικές, συναισθηματικές και σωματικές λειτουργίες σε μόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Η στάση του σώματος, η τονικότητα των μυών, οι περιοχές με υπερτονία (ένταση) ή υποτονία (αδυναμία), η κατάσταση του Συμπαθητικού – Παρασυμπαθητικού Συστήματος, η οποία φαίνεται εύκολα από το σώμα και τις συνήθειες του ατόμου, η καλή  ή κακή κατάσταση της αναπνοής, η ποσότητα και η ποιότητα της συνολικής ενέργειας του σώματος, το βλέμμα, η έκφραση, η κινητικότητα και πολλά άλλα γίνονται εξ ίσου σημαντικά και διαγνωστικά και θεραπευτικά με τον λόγο και τα συναισθήματα. Το σώμα γίνεται ένας άλλος πρωταγωνιστής στη διαδικασία της θεραπείας.
Κυρίαρχο ρόλο στη ραϊχική σωματική ψυχοθεραπεία παίζει η έννοια της θωράκισης. Λέγοντας θωράκιση εννοούμε τα προσωπικά, σταθερά και χρόνια μοτίβα μας, σύμφωνα με τα οποία αναπνέουμε ρηχά και εμποδισμένα, έχουμε μυϊκές εντάσεις στο σώμα μας και ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς μας είναι σταθερά επαναλαμβανόμενος και άκαμπτος. Τα μοτίβα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για να μας προσφέρουν προστασία και ασφάλεια. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, τα μοτίβα αυτά περιόρισαν τελικά την ικανότητα μας για ζωντανές και ευέλικτες συγκινήσεις, σκέψεις και συμπεριφορές, στοιχεία απαραίτητα για να ζήσει κανείς μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή. Η θωράκιση μας παγιδεύει λοιπόν σε μοτίβα ζωής που δεν μας προσφέρουν ικανοποίηση.
Το 1940 ο Ράιχ απέδειξε την ύπαρξη της ζωικής ενέργειας, της Οργόνης (Βοιονέργεια) στην ατμόσφαιρας και πειραματίστηκε με τον συσσωρευτή οργόνης, ελέγχοντας την συσσώρευση ενέργειας εντός του με ηλεκτροσκόπιο και θερμόμετρο, ενώ παρατηρούσε τη δραστηριότητα της ενέργειας χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό και οθόνη φθορισμού. Ο συσσωρευτής οργόνης είναι ένα κουτί με έξι πλευρές που αποτελείται από εναλλασσόμενες διαστρωματώσεις από οργανικό υλικό και μέταλλο, ο οποίος έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συγκεντρώνει την οργόνη. Έδειξε, λοιπόν, ότι η παρεμπόδιση της κίνησης και του παλμού της ενέργειας αυτής στο σώμα οδηγεί σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Για να «πάρουμε πίσω τη ζωή μας», χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα μπλοκαρίσματα αυτά και να επιτρέψουμε στη ενέργεια να ρέει ελεύθερη. Σύμφωνα με τον Ράιχ, οι συγκινήσεις προκαλούνται από την κίνηση της ενέργειας  (συν + κίνηση). Όταν η ενέργεια μπλοκάρεται, μπλοκάρονται και συγκινήσεις. Όταν είναι μπλοκαρισμένες οι συγκινήσεις, είναι μπλοκαρισμένη και η ενέργεια.
Η σύγχρονη ραϊχική θεραπεία (οργονοθεραπεία) είναι λοιπόν ουσιαστικά μία διαδικασία συγκινησιακής επανεκπαίδευσης. Είναι μια διαδικασία όπου ξεκινάμε πρώτα να αντιλαμβανόμαστε, μετά να αναγνωρίζουμε και μετά να αισθανόμαστε το πώς παρεμποδίζουμε την αυθόρμητη έκφραση της ενέργειας μας. Το πώς παγιδεύουμε τον εαυτό μας – το σώμα μας, τις σκέψεις μας και την συμπεριφορά μας – σε απαρχαιωμένους τρόπους που μας προσφέρουν προστασία και ασφάλεια. Και το πώς τελικά το αποτέλεσμα είναι να υποφέρουμε  από συγκινησιακή δυσφορία. Είναι μια διαδικασία, όπου μέσα από την ασφαλή και συμμαχική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, αρχίζουμε να ανοιγόμαστε σε νέους τρόπους αναπνοής, κίνησης, σκέψης και συμπεριφοράς, αντικαθιστώντας την ασφάλεια του παρελθόντος με μία ασφάλεια εδραιωμένη στο εδώ και τώρα, στην ικανότητα μας να αισθανόμαστε, να εκφραζόμαστε και να δρούμε μέσα από τον ζωντανό, συγκινησιακό ενεργειακό μας πυρήνα. Είναι μια ζωντανή θεραπεία που σκοπό έχει να επαναφέρει και να ενισχύσει τη Ζωή.

Σε μια συνεδρία Σωματική Ψυχοθεραπείας επιδιώκουμε μια κυκλική ανατροφοδότηση του συστήματος ΝΟΥΣ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ-ΣΩΜΑ και δρούμε θεραπευτικά χρησιμοποιώντας:

  • Το λόγο, τα όνειρα, τη φαντασία
  • Την έκφραση των συναισθημάτων
  • Την «ανάγνωση» του χαρακτήρα από την κατάσταση του σώματος (μυϊκός τόνος, αναπνοή, στάση)
  • Την ενεργοποίηση του σώματος ( του μυϊκού συστήματος, των σπλάχνων, της αναπνοής) που διευκολύνει τη συνειδητοποίηση βαθύτερων ψυχολογικών περιεχομένων και έχει καταλυτική επίδραση στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας.

Βασικές έννοιες της Σωματικής Ψυχοθεραπείας.

Χαρακτήρας: Είναι ο προσωπικός ιδιαίτερος τρόπος ύπαρξης του καθένα μας. Περιλαμβάνει τις απόψεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο, αλλά κυρίως τις ασυνείδητες πεποιθήσεις μας που  ανάγονται στα παιδικά μας βιώματα και οι οποίες καθορίζουν την συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης μας. Τα αρνητικά παιδικά βιώματα δημιουργούν στοιχεία του Χαρακτήρα που προδιαθέτουν σε ψυχική δυσφορία και συμπτώματα. Αυτά τα παθογόνα στοιχεία του Χαρακτήρα είναι το αντικείμενο της ψυχοθεραπείας (Ανάλυση του Χαρακτήρα).

Νευροφυτοθεραπεία – Ενεργειακή αποκατάσταση:

Ο όρος προέρχεται από το νευροφυτικό σύστημα και υπονοεί ότι έχει σκοπό να θεραπεύσει τις διαταραχές του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος που συνδέονται άμεσα με τις ψυχικές και ψυχοσωματικές ασθένειες. Η Νευροφυτοθεραπεία είναι μέθοδος αποκατάστασης της υγιούς λειτουργίας του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος μέσω συγκεκριμένων σωματικών τεχνικών που ακολουθούνται από συναισθηματική και λεκτική έκφραση. Οι ασκήσεις της  Νευροφυτοθεραπείας βελτιώνουν την αναπνοή, τον μυϊκό τόνο και την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων επιδρώντας με αυτό τον τρόπο βαθιά στον οργανισμό και στον ψυχισμό.

Θεραπευτική παλινδρόμηση:
Στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος  «επιστρέφει» στα περιστατικά του παρελθόντος που βρίσκονται στις ρίζες του σημερινού του προβλήματος. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει ανέκφραστα συναισθήματα και σκέψεις και να κάνει νέες επιλογές.

 
Η Οργονοενέργεια και ο Συσσωρευτής οργόνης

Σίγουρα αυτές οι δύο έννοιες δεν μας ακούγονται καθόλου οικείες και γνωστές, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό τόσο για την σωματική μας και την ψυχική μας υγεία όσο και για την γενικότερη λειτουργικότητά μας, να τις γνωρίσουμε και να τις επεξεργαστούμε.

Η οργονοερνέργεια είναι η κοσμική ζωική ενέργεια, η θεμελιώσης δημιουργική δύναμη γνωστή από μακρού σε ανθρώπους που είναι σε επαφή με την φύση, και για την οποία έχουν γίνει υποθέσεις από τους φυσικούς επιστήμονες, αλλά τώρα πλέον έχει μετρηθεί αντικειμενικά και έχει αποδειχθεί η ύπαρξή της. Η οργόνη ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Βίλχελμ Ράιχ, ο οποίος προσδιόρισε πολλές από τις βασικές της ιδιότητες. Την οργόνη μπορούμε να την δούμε, να την αισθανθούμε, να την μετρήσουμε και να την φωτογραφίσουμε. Είναι μια πραγματική, φυσική ενέργεια, και όχι μόνο κάποια μεταφορική, υποθετική δύναμη.

Η οργόνη υπάρχει επίσης σε μια ελεύθερη μορφή στην ατμόσφαιρα, και στο κενό του διαστήματος. Οι ιδιότητες της οργονοενέργειας, προέρχονται περισσότερο από την ίδια τη ζωή, με μεγάλη ομοιότητα προς την παλιά έννοια μιας ζωτικής δύναμης ή élan vital. Σε αντίθεση με αυτές τις παλιές έννοιες, εν τούτοις, η οργόνη έχει βρεθεί ότι υπάρχει σε μια μορφή χωρίς μάζα, στην ατμόσφαιρα και στο διάστημα. Είναι πρωταρχική, αρχέγονη, κοσμική, ζωική ενέργεια, ενώ όλες οι άλλες μορφές ενέργειας είναι δευτερεύουσες στη φύση τους.

Ο Ραιχ, έπειτα από πολλές προσπάθειες και πειράματα, πείσθηκε ότι οι ειδικοί θάλαμοι, που είχε κατασκευάσει, παγίδευαν μια ελεύθερη ατμοσφαιρική μορφή της ίδιας ενέργειας που είχε επίσης παρατηρήσει ότι προερχόταν από ζώντες οργανισμούς. Ονόμασε την νεοανακαλυφθείσα ενέργεια οργόνη, και ανέπτυξε τρόπους για να ενισχύσει τα συσσωρευτικά αποτελέσματα της ενέργειας μέσα στο θάλαμο, κυρίως μέσω πολλαπλών στρωμάτων μεταλλικών και οργανικών υλικών. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρικές, μαγνητικές, ηλεκτρομαγνητικές ή πυρηνικές ακτινοβολίες στις συσκευές συσσώρευσης που ήταν τελείως ουδέτερες στη σχεδίασή τους. Αυτοί οι ειδικοί θάλαμοι ονομάσθηκαν έκτοτε συσσωρευτές οργονοενέργειας.

Μετά από πληθώρα κλινικών πειραμάτων, ο συσσωρευτής οργονοενέργειας βρέθηκε ότι είχε συγκεκριμένα θετικά για τη ζωή αποτελέσματα σε φυτά και ζώα που τους ακτινοβολούνταν η συγκεκριμένη δύναμη της ζωής, που υπήρχε μέσα σ’αυτόν. Επίσης ανακαλύφθηκαν και τεκμηριώθηκαν πληθώρα αποτελεσμάτων που είναι δυνατόν να μετρηθούν ποσοτικά στις αλλαγές πάνω στις φυσικές ιδιότητες του αέρα, ή άλλων υλικών φορτισμένων μέσα σε συσσωρευτές.

Ο συσσωρευτής οργόνης έχει συνήθως τη μορφή ενός κλειστού, εξαεδρικού θαλάμου, του οποίου η κάθε έδρα αποτελείται από εναλλασσόμενα στρώματα μεταλλικού και οργανικού υλικού. Η λειτουργία του βασίζεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμενα υλικά επιδρούν στη ροή της οργόνης καθώς και στο «αντίστροφο, οργονομικό δυναμικό», στην τάση, δηλαδή, της οργόνης να ρέει αυθόρμητα από τα ασθενέστερα προς τα ισχυρότερα οργονοτικά συστήματα.

Ο Ράιχ διερεύνησε τη λειτουργία του συσσωρευτή οργόνης πραγματοποιώντας θερμοκρασιακές μετρήσεις, μετρήσεις των χρόνων αυθόρμητης εκφόρτισης του ηλεκτροσκοπίου και χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή ιονίζουσας ακτινοβολίας Geiger–Müller. Αργότερα, όπως υποστήριξε, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη συσσωρευμένη οργονική ενέργεια για να θέσει σε κίνηση έναν ηλεκτρικό κινητήρα μικρής ισχύος. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών ερμηνεύτηκαν από τον ίδιο ως επιβεβαίωση της θεωρίας της οργόνης αλλά και ως αμφισβήτηση της απόλυτης ισχύος του Δεύτερου Νόμου της Θερμοδυναμικής, ο οποίος προβλέπει τον εκφυλισμό κάθε χρήσιμης ενέργειας σε λιγότερο χρήσιμες μορφές με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς τα πειράματα των βιόντων υποδείκνυαν πως ο καρκίνος προκαλείται από την αποσύνθεση των ιστών λόγω της χαμηλής οργονικής φόρτισης, ο συσσωρευτής οργόνης πιθανώς θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη θεραπεία καρκινοπαθών. Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και απέδωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ράιχ, υψηλά ποσοστά ίασης. Εν τούτοις, όταν η ίδια αγωγή εφαρμόστηκε σε ανθρώπους ασθενείς, η επιτυχία ήταν μερική. Παρότι οι καρκινικοί όγκοι σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφονταν, οι ασθενείς, συχνά, κατέληγαν. Ο Ράιχ συμπέρανε πως ο καρκίνος είναι ένα χρόνιο και βαθύ πρόβλημα του συνόλου του οργανισμού, του οποίου οι καρκινικοί όγκοι αποτελούν μια προχωρημένη, τοπική (αν και δυνητικά θανατηφόρα) εκδήλωση. Για την εξάλειψη της νόσου απαιτείται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην εδραίωση συγκινησιακής υγείας.

Η έννοια της οργονοενέργειας και η χρήση του συσσωρευτή οργόνης είναι ελάχιστα γνωστή και διαδεδομένη στη χώρα μας. Πιο συχνά συναντάται στις σκανδιναβικές χώρες. Για το λόγο αυτό είναι πάρα πολύ μικρή και η γνώση που έχουμε γύρω από την ορθή χρήση του συσσωρευτή οργόνης και των υπόλοιπων προϊόντων οργονοσυσσώρευσης, όπως οι οργονοκουβέρτες. Είναι επομένως σημαντικό, όταν απόφασίσουμε να προβούμε στην αγορά ή την χρήση ενός τέτοιου προϊόντος, πρώτα να ενημερωθούμε πολύ καλά γύρω από τις αρχές και τις αντενδείξεις χρήσης τους ή να τις χρησιμοποιήσουμε με την καθοδήγηση κάποιου εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου οργονοθεραπευτή.

Το Πρότυπο Κέντρο Σωματικής Ψυχοθεραπείας και Υπνοθεραπείας Χρυσαλλίς διαθέτει οργονοσυσσωρευτή του οποίου η χρήση γίνεται υπό την επίβλεψη ενός πιστοποιημένου οργονοθεραπευτή. Από την εμπειρία μας με την χρήση οργονοσυσσωρευτή έχουμε αποκομίσει ότι είναι πολύ αποδοτικός σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ως συμπληρωματικό βοήθημα στην φαρμακευτική θεραπεία τους, σε ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη, με σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, καθώς επίσης και σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Η χρήση του επιπλέον δεν συνίσταται μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σε όλους, καθώς ισορροπεί το επίπεδο ενέργειας, δίνει ζωτικότητα και φέρνει μια διάθεση ευεξίας.

Υπνοθεραπεία

Ως ύπνωση στην επιστήμη της ψυχολογίας ορίζεται  μία από τις πολλές καταστάσεις του εγκεφάλου,” a state of mind”  η οποία όπως και οι υπόλοιπες κατευθύνουν και καθαρίζουν την ύπαρξη κάθε ανθρώπου. Οι σκέψεις,  τα συναισθήματα, οι αρχές και οι πεποιθήσεις του καθενός μας είναι εκείνες που αποτελούν την προσωπικότητά μας και κατευθύνουν τις πράξεις μας. Ειδικά τα βαθειά ριζωμένα στο μυαλό μας σκέψεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις έχουν εγκαθιδρυθεί στο Κεντρικό Νευρικό μας Σύστημα έτσι ώστε να εκτελούνται αυτόματα και να κατευθύνουν όλες του τις λειτουργίες. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται ο καθένας μας να δίνει εντολές στα κύτταρα του, τα όργανα του για να λειτουργεί το σώμα και ο νους φυσιολογικά. Για φανταστείτε το χάος που θα δημιουργούνταν ανά πάσα στιγμή. Έτσι ευτυχώς έχουμε το υποσυνείδητο, το σύστημα αυτό που κάνει τη ζωή μας εύκολη. 
Έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι το συνειδητό είναι το άλφα και το ωμέγα σε όλες μας τις λειτουργίες, ειδικά αυτές που αναφέρονται στον εγκέφαλο. Αλλά μόνο το 20% των λειτουργιών μας είναι συνειδητές και αναφέρονται, κυρίως, στην εκμάθηση μιας καινούριας λειτουργίας, δεξιότητας ή γνώσης. Οι υπόλοιπες 80% καθοδηγούνται από το υποσυνείδητο, είτε είναι αυτό το σώμα μας, το μυαλό μας, τα συναισθήματα, ή οι πράξεις μας. 
Όλοι μας βιώνουμε την κατάσταση της ύπνωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως όταν είμαστε χαλαροί , ιδιαιτέρως  σε  νεαρές ηλικίες,  αλλά χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Λόγου χάρη, είναι σύνηθες φαινόμενο να μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, να οδηγούμε διανύοντας μια καθημερινή διαδρομή, να φτάνουμε στον προορισμό μας και να μην θυμόμαστε λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία. Συνεπώς, οι τακτικές κινήσεις για να επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητο, να οδηγήσουμε και να αποβιβαστούμε είναι «αποθηκευμένες» ως διαδικασίες στο υποσυνείδητο και ενεργοποιούνται αυτόματα όταν τις χρειαστούμε. Το γεγονός αυτό ανάγεται στη λειτουργία του υποσυνειδήτου. Μάθαμε με την βοήθεια του συνειδητού μυαλού πώς να οδηγούμε. Και αφού η εκμάθηση έγινε πλήρης και αυτοματοποιήθηκε με τη συνεχή επανάληψη, τελικά ανάχθηκε στο υποσυνείδητο. Έτσι το συνειδητό μυαλό μπορεί να ταξιδεύει κάπου αλλού γιατί έχει πλέον την βοήθεια του  “αυτόματου πιλότου ”,χαραγμένου στα έγκατα του υποσυνειδήτου.
Θυμάστε πόσο πολύ δυσκολευτήκατε σαν παιδιά να μάθετε όλα τα γράμματα της Αλφαβήτου, να συλλαβίζετε, και επιτέλους  να διαβάζετε στην πρώτη τάξη; Να μάθετε να οδηγείτε ποδήλατο, αυτοκίνητο, ή μια ξένη γλώσσα; Και συλλογιστείτε πόσο εύκολα μας φαίνονται όλα αυτά όταν πλέον έχουμε μάθει να διαβάζουμε, να οδηγούμε ή να μιλάμε άπταιστα μια ξένη γλώσσα. 
Στο υποσυνείδητο εμπεριέχονται επιδεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις που έχουν «σφυρηλατηθεί» από τα βιώματα μας και τις επιδράσεις των «σημαντικών άλλων», όπως γονείς, δάσκαλοι, φίλοι και γενικά το κοινωνικό μας περιβάλλον. Μερικές από αυτές είναι θετικές και αποτελούν την πηγή δημιουργίας, ευεξίας και ευτυχίας. Άλλες όμως είναι παντελώς περιοριστικές και κάνουν το βίο μας αβίωτο. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, ζήλια, ματαιοδοξία, απόγνωση, φόβος μεταξύ άλλων. 
Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο υπνωτιστής σκόπιμα εμβάλλει  μια κατάσταση όπου το συνειδητό μυαλό μπορεί να αποσυρθεί προσωρινά να κάνει θα λέγαμε μια παράκαμψη ούτως ώστε να έρθουμε άμεσα σε επαφή με το υποσυνείδητο του θεραπευόμενου, την τεράστια αυτή πηγή πλούτου. Να περαστούν πλέον καινούρια και θετικά μηνύματα, ξαναγράφοντας έτσι το προσωπικό σενάριο του υπνωτισμένου. Το καινούριο αυτό προσωπικό σενάριο  θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο να ανοιχτούν καινούριες πόρτες, και μονοπάτια για ευεξία και προσωπική εξέλιξη. 

Η ύπνωση δεν είναι, όπως νομίζουν πολλοί, κάτι το μυστηριώδες, το μαγικό, το μεταφυσικό ή παγανιστικό. Είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό, μια κανονική κατάσταση της ανθρώπινης ψυχής. 

Επομένως, ο υπνωτισμός είναι μια κατάσταση αυτοσυγκέντρωσης και πολύ βαθιάς χαλάρωσης κατά την οποία ο υπνωτισμένος μπορεί και ακούει, να βλέπει, να αισθάνεται και να κινείται.

Η ύπνωση ονομάστηκε έτσι, όχι επειδή έχει κάποια σχέση με την κατάσταση του ύπνου, αλλά επειδή χρησιμοποιεί τον ύπνο ως μέσο για να ξεγελάσει το συνειδητό και να το βάλει να «κοιμηθεί» ή έστω να ρίξει όλες τις άμυνές του και να μην κρίνει κι έτσι να έχουμε απ’ ευθείας επικοινωνία με το Υποσυνείδητο.

 

Τι είναι Θεραπευτική Ύπνωση;
Η θεραπευτική ύπνωση είναι μια ελεγχόμενη, όπως αναφέραμε, διαδικασία κατά την οποία το σώμα και ο εγκέφαλος χαλαρώνουν, έτσι ώστε ο θεραπευτής να περνά μηνύματα στο υποσυνείδητο του θεραπευόμενου με ευκολία και προς βελτίωσή του. Η θεραπευτική ύπνωση ασκείται μόνο από πιστοποιημένο υπνωτιστή ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες μέθοδοι που προσομοιώνουν καταστάσεις που περιγράφηκαν παραπάνω σε ελεγχόμενο, όμως, περιβάλλον. Στόχος είναι να περαστούν μηνύματα εν υπνώσει (υποβολή) τα οποία θα βοηθήσουν το θεραπευόμενο να επιτύχει την ζητούμενη αλλαγή σε αρνητικές σκέψεις, γνώσεις, συναισθήματα ή πράξεις που τον εμποδίζουν να απολαμβάνει τη ζωή του με χαρά, αισιοδοξία και δημιουργία. 

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για επιτυχία;
Βασικές και απαρέγκλιτες προϋποθέσεις για να επιτύχει η θεραπευτική υπνοθεραπεία είναι η καλή σχέση και επικοινωνία μεταξύ των δυο συμβαλλόμενων και θέληση του θεραπευόμενου για ουσιαστική αλλαγή. 

Μπορεί να χαθεί ο έλεγχος μέσω της Θεραπευτικής Ύπνωσης;
Μερικοί εκφράζουν φόβο για την ύπνωση. Πιστεύουν πως  μπορεί να χάσουν τον έλεγχο ή να αρχίσουν να συμπεριφέρονται με ένα απαράδεκτο για αυτούς τρόπο.  Αυτά είναι απλώς αδικαιολόγητοι φόβοι. Κανείς δεν μπορεί να μας περάσει μηνύματα που εναντιώνονται στην ιδεολογία και τις πεποιθήσεις μας. Εξάλλου ο θεραπευτής δεσμεύεται από τους νόμους of ethical contact. 

Σε ποιες περιπτώσεις ωφέλει η Θεραπευτική Ύπνωση;
Η ύπνωση έχει 300 τουλάχιστον εφαρμογές σε ενήλικες και παιδιά. Τα παιδιά έχουν μια ιδιαιτέρως μεγάλη ικανότητα να υπνωτίζονται και να επωφελούνται. Ό,τι μπορεί κάποιος να το οραματιστεί ή να το φανταστεί η ύπνωση μπορεί να το αξιοποιήσει και εν συνεχεία να έχεα θετικά αποτελέσματα.

Η ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει :

  • Στο πρόβλημα του καπνίσματος, που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία, αλλά επίσης είναι και πολύ αντιαισθητικό επειδή, όπως είναι γνωστό, τα δόντια και τα δάχτυλα κιτρινίζουν, η αναπνοή μυρίζει άσχημα, όλα τα ρούχα και τα μαλλιά παίρνουν την ίδια άσχημη μυρωδιά. Πέρα από αυτά όμως, αν αναλογιστείτε και τα χρήματα που θα εξοικονομούσατε αν δεν καπνίζατε θα βλέπατε ότι θα ήταν αρκετά ώστε να πηγαίνετε κάθε χρόνο διακοπές! Κι ας μην ξεχνάτε πως το κόψιμο του καπνίσματος είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε ποτέ στον εαυτό σας αλλά και στην οικογένειά σας, καθώς από αυτό επηρεάζονται πάρα πολύ τα παιδιά και οι μη καπνίζοντες. Όταν καπνίζετε μέσα στο σπίτι, ή μέσα σε χώρους όπου βρίσκονται και παιδιά, τότε αναπόφευκτα κι αυτά αναπνέουν τον καπνό σας και είναι κάτι εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Οι μη καπνίζοντες επίσης , είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν και να μυρίζουν τον καπνό σας, όσο κι αν αυτό τους ενοχλεί, κάθε φορά που σας συναναστρέφονται.
  • Στα προβλήματα διατροφής, είτε αυτά αφορούν κάποια περιττά κιλά, είτε αφορούν βουλιμία και λαιμαργία. Είναι γνωστό άλλωστε πως  η κακή διατροφή είναι αυτή που καθορίζει συχνά αν κάποιος θα ζει με υγεία ή με ταλαιπωρία,με  ποιότητα ζωής ή με εξαθλίωση της προσωπικότητας που φέρνει ένας χρόνιο πόνο που σας καθηλώνει σε μια πολυθρόνα ή μια χρόνια ασθένεια. Είναι ευρέως γνωστό άλλωστε και το γνωμικό: «είμαστε ό,τι τρώμε». Κι επίσης είναι σημαντικό το ότι στη χώρα μας έχει ευξηθεί ραγδαία ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών κάτι που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε σοβαρές παιδικές ασθένειες και σε χλευασμό από τα άλλα παιδιά , αλλά και στο μέλλον σε παχύσαρκους ενήλικους με πολλά προβλήματα.
  • Στα σεξουαλικά προβλήματα που οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, και αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται στους πεισσότερους από αυτούς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία είναι ικανά να καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή τους και κατ’ επέκταση τις σχέσεις τους με τους ερωτικούς συντρόφους και την προσωπική τους ζωή. Πολλές φορές αυτά τα προβλήματα είναι και η αιτία που χωρίζουν πάρα πολλά ζευγάρια, καθώς μένουν ανικανοποίητα και με πολλές εντάσεις και απογοητεύσεις. Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε πως τέτοια προβλήματα δεν έχουν μόνο οι άντρες, στους οποίους είναι περισσότερα γιατί είναι εμφανή και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να τα κρύψουν, αλλά και οι γυναίκες οι οποίες, ακριβώς επειδή δεν μπορούν οι άλλοι να το καταλάβουν, φοβούνται, ντρέπονται ή δεν κάνουν τον κόπο να ζητήσουν βοήθεια.
  • Στις κακές συνήθειες όπως είναι η ονυχοφαγία, το υβριστικό λεξιλόγιο, τις οποίες έχετε για τον έναν ή τον άλλον λόγο και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση μπροστά στον κόσμο ή σας πάνε πίσω στην επαγγελματική και την προσωπική σας εξέλιξη.
  • Στο άγχος που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ταλαιπωρεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες. Το άγχος, το υπέρμετρο άγχος έχει κάνει ανθρώπους να ασπρίσουν τα μαλλιά τους σε μια νύχτα, να βγάζουν εξανθήματα στο σώμα τους, να έχουν αφόρητους πόνους, ενώ είναι και ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης πολύ σοβαρών παθολογιών όπως των εμφραγμάτων, αυξημένης πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων κλπ. Το άγχος είναι η πιο συχνή «ασθένεια» που κατατρώει το σύγχρονο άνθρωπο και είναι το πρώτο και πιο βασικό πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί κανείς για να ανεβάσει το επίπεδο ζωής του.
  • Σε φοβίες από τις οποίες ταλαιπωρείστε πολλά χρόνια και που άλλες μέθοδοι απαιτούν πολύ χρόνο για να τις αντιμετωπίσουν. Βελτιώστε τη ζωή σας και απαλλαγείται από την ταλαιπωρία της φοβίας που σας κρατούσε μακριά από σημαντικές δραστηριότητες με λίγες μόνο υπνώσεις και διεκδικείστε τη ζωή ξανά.
  • Στο πρόβλημα της αφηρημάδας ή όπως ονομάζεται της διάσπασης προσοχής που πλήττει αρκετούς εφήβους και παιδιά και τους κρατάει σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Βέβαια οι «μονίμως αφηρημένοι» είναι από τα άτομα που είναι πολύ δύσκολο εώς ακατόρθωτο να υπνωτιστούν και η «αποκατάστασή» τους κρατάει περισσότερο από ό,τι άλλων σαφώς σοβαρότερων περιπτώσεων.
  • Στην αϋπνία που είναι ένα πάρα πολύ σχυνό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας και οφείλεται κυρίως στην υπερδιέγερση, στο αυξημένο άγχος, στις πολλές υποχρεώσεις, στο μη λειτουργικό πρόγραμμα ύπνου και στην αδυναμία χαλάρωσης λόγω κάποιας φοβίας. Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερο βασανίστηριο από το να είσαι πολύ κουρασμένος και  να θέλεις να κοιμηθείς και να μην μπορείς. Η αϋπνία είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως καθώς εκτός από την κόπωση είναι ικανή να επιφέρει σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Η ύπνωση έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αϋπνία που δεν οφείλεται σε ορμονικούς ή άλλους οργανικούς παράγοντες.
  • Στις υψηλές επιδόσεις στην εκμάθηση και στις εξετάσεις, στον αθλητισμό ή στην εργασία. Μέσα από την ύπνωση θα μπορέσετε να αναπτύξετε και να βελτιώσετε τις ικανότητές σας ώστε να γίνεται πιο μελετηροί, να έχετε καλύτερούς βαθμούς στο σχολείο και στις πανελλήνιες εξετάσεις, και γενικά να ανεβεί η μαθησιακή επίδοση και να απαλλαχθείτε από το άγχος των εξετάσεων.
  • Στον πόνο (ημικρανία, οσφυαλγία, πονοκέφαλος κλπ) η ύπνωση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική. Για την ακρίβεια μπορεί να κάνει τον πόνο από ημικρανίες, τοκετό κ.α. από λιγότερο ανυπόφορο έως ανύπαρκτο. Ακόμα και ο πόνος στο χειρουργείο μπορεί να γίνει ανεκτός.
  • Στην καταπολέμηση μετατραυματικού στρες. Είναι πάρα πολύ πιθανό όλοι να υπάρξουμε θύματα κάποιου ατυχήματος, π.χ. τροχαίου, στη ζωή μας ή κάποιας άλλης επώδυνης και δύσκολης κατάστασης. Μια τέτοια τραυματική εμπειρία μπορεί να μας αφήσει φοβερά ψυχολογικά τραύματα και φοβίες. Η ύπνωση, σε συνδυασμό με την ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση.
  • Στις σχέσεις σας με το άλλο φύλο. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες να φοβούνται ή να ντρέπονται να πλησιάσουν και να γνωρίσουν αυτόν ή αυτήν που τους ενδιαφέρει. Με την ύπνωση μπορείτε να αποκτήσετε υψηλή αυτοπεποίθηση και να αλλάξετε, προς το καλύτερο, την ερωτική σας ζωή.
  • Στο πρόβλημα έμπνευσης- δημιουργικότητας ή τον «φόβο της άσπρης κόλλας» που έχουν συνήθως οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς κ.α. με την ύπνωση ο καλλιτέχνης μπορεί να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να χαλαρώνει, να συγκεντρώνεται στο αντικείμενό του και να απελευθερώνει τις ιδέες που κρύβονται στο υποσυνείδητό του, καθώς και να βγαίνει μπροστά στο κοινό του ευδιάθετος και σίγουρος.
  • Σε δερματοπάθειες που οφείλονται σε ψυχολογικά αιτία ή συνδέονται με αυτά. Σε αυτές συγκαταλέγονται το έκζεμα και τα σπυράκια ακμής. Παρόλο που αυτές οι παθήσεις προκαλούνται από οργανικούς ή ορμονικούς παράγοντες, είναι κοινός τόπος πως το άγχος αυξάνει και χειροτερεύει τα συμπτώματά τους.
  • Στην υπέρταση που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα (καρδιάς, κυκλοφορικό, εγκεφαλικό κλπ). Η βοήθεια της ύπνωσης στους υπερτασικούς είναι πολλαπλή καθώς τους «μαθαίνει» να τρώνε σωστά, να ηρεμούν, να παίρνουν τακτικά τα φαρμακά τους και στη σωστή δόση.
  • Στα συμπτώματα κατάθλιψης που ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας και έχουν πολύ άσχημο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και λειτουργικότητα. Από τη στιγμή που θα το θελήσει ο καταθλιπτικός θα δει τεράστια διαφορά στην ψυχολογία του από τις πρώτες δύο υπνώσεις κιόλας!

Οι εφαρμογές της ύπνωησης είναι γενικά πάρα πολλές. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως εφαρμόζονται σε:

Παιδιά: 
Νυχτερινή ενούρηση, τραυλισμός, μαθησιακές δυσκολίες, άγχος σχολικών εξετάσεων σχολική φοβία, άλλες φοβίες , φοβία ένεσης, άσθμα, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις, προβλήματα πεπτικού συστήματος, ψωρίαση, παχυσαρκία, ανορεξία, προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και πολλά άλλα, 

Έφηβοι
Άγχος σχολικών εξετάσεων, κρίσεις πανικού, φοβίες, παχυσαρκία, ανορεξία , κάπνισμα, αϋπνίες, ακμή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος επίδοσης, διαχείριση πόνου, τραυλισμός, σεξουαλικές δυσλειτουργίες στύσης και επιθυμίας, προβλήματα σεξουαλικής ταυτότητας, αθλητική επίδοση,  δερματικές παθήσεις, αδιαθεσία εμμηνόρρυσης, ορμονικές διαταραχές προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος…..  

Ενήλικες
Κατάθλιψη, άγχος, χρόνιος πόνος , κρίσεις πανικού, πένθος, ερωτική απογοήτευση, ανορεξία, απώλεια βάρους, διακοπή τσιγάρου, σεξουαλικές δυσλειτουργείς για άνδρες και γυναίκες, φοβίες οδήγησης, πτήση με αεροπλάνο, δερματικές παθήσεις, ψωρίαση, υψηλή πίεση, καρδιολογικές παθήσεις, βοηθά ιδιαιτέρως τους καρκινοπαθείς κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας με το μετριασμό της τάσης εμετού, σίτισης και διαχείρισης πόνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, γονιμότητα, ανώδυνος τοκετός, θηλασμός, λοχεία… 

Επιτυχία  της υπνοθεραπείας 
Η ικανότητα του εγκεφάλου μας να υπνωτίζετε όταν βιώνει δυσφορία ή έχει την ανάγκη για ηρεμία,  είναι ένας  πανάρχαιος τρόπος του σώματος και της ψυχής μας για αυτο-ίαση . Τόσο αρχέγονος όσο και η ύπαρξη μας στον πλανήτη.  Είναι μια ισχυρή δύναμη που όταν χρησιμοποιηθεί σωστά και με τον πρέποντα σεβασμό και φαντασία  έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Όλο και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν την ύπνωση για να αυξήσουν τις ικανότητές τους και για να βρουν μια βαθειά ηρεμία στο σώμα και στην ψυχή. 

Γενικά ο υπνωτισμός είναι μια υπέροχη εμπειρία που, εκτός των άλλων, οδηγεί σε ευεξία και επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο.
Αξίζει να το δοκιμάσουμε!


 

Νυχτερινή Ενούρηση

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα ταξινόμησης DSM-IV, ενούρηση είναι: «η μη ηθελημένη απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, σε παιδιά πάνω των 5 ετών όταν δεν προκαλείται από προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος ή από συνέπειες προκύπτουσες από τη χρήση ουσιών όπως διουρητικά».

Τα παιδιά μαθαίνουν σιγά σιγά στα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής τους πώς να ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους κάτι το οποίο σταθεροποιείται σταδιακά ως το 4ο έτος της ηλικίας τους περίπου.

Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις παιδιών που, ενώ έχουν περάσει αυτή την ηλικία, δυσκολεύονται να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους με αποτέλεσμα να «βρέχονται». Αυτό συνήθως παρατηρείται τις βραδινές ώρες κατά τη διαρκεία του ύπνου όπου το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του, αλλά κάποιες φορές γίνεται και κατά τη διαρκεία της μέρας ή και τα δύο μαζί. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται «ενούρηση» και είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά και επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια.

Η ενούρηση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την πρωτοπαθή, όταν δηλαδή το παιδί ποτέ δεν κατέκτησε τον έλεγχο των σφιγκτήρων του, και την δευτεροπαθή, όταν το παιδί είχε πετύχει τον έλεγχο των σφιγκτήρων του για τουλάχιστον 1 χρόνο αλλά ξανάρχισε να «βρέχεται». Αφορά περίπου το 10-15% των παιδιών και υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια με αναλογία 2:1 με τα κορίτσια.

Η ενούρηση μπορεί να είναι είτε οργανική όταν προκαλείται από κάποια νόσο ή πάθηση όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ανατομική ανωμαλία, είτε λειτουργική όταν δεν οφείλεται σε κάποιον οργανικό παράγοντα. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η κληρονομικότητα.

Πολλές φορές όμως στις περιπτώσεις της λειτουργικής ενούρησης διαπιστώνεται πως συντρέχουν ψυχολογικοί λόγοι. Το άγχος, ο φόβος, οι εντάσεις στην οικογένεια, η έναρξη του σχολείου, ο ερχομός ενός μικρότερου παιδιού, τα προβλήματα στη σχέση των γονέων, ένας αποχωρισμός από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, φαίνεται να είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογκή κατάσταση των παιδιών και τα οδηγούν στην ενούρηση.

Αν κάποιος γονέας διαπιστώσει πως το παιδί του «βρέχεται» τότε το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να συμβουλευτεί τον παιδίατρό του, ώστε να ερευνηθούν οι οργανικοί παράγοντες που μπορεί να το προκαλούν. Αν δεν συντρέχουν κάποιοι ιατρικοί λόγοι αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να αξιολογήσει τα συμπτώματα του παιδιού και να προτείνει την κατάλληλη παρέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να δοκιμάσουν οι γονείς για λίγο χρονικό διαστήμα, κι αν αυτές δεν έχουν αποτελέσματα να απευθυνθούν στους ειδικούς: καλό θα ήταν να περιορίσουν τα υγρά που καταναλώνει το παιδί λίγες ώρες πριν τον ύπνο (χωρίς όμως να γίνουν υπερβολικοί), να ξυπνούν το παιδί 1-2 ώρες αφότου κοιμηθεί για να πάει στην τουαλέτα και να το επαναλαμβάνουν μερικές φορές μέσα στη νύχτα.

Όποιο τρόπο αντιμετώπισης και να διαλέξουν οι γονείς και σε οποιαδήποτε αιτία κι αν οφείλεται αυτή η κατάσταση, υπάρχει κάτι που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούν: ποτέ δεν μαλώνουμε τα παιδιά όταν «βρέχονται», δεν τους επιρρίπτουμε ευθύνες, δεν τα κάνουμε να νιώθουν μειονεκτικά και ταπεινωτικά. Αυτή είναι ήδη μια πολύ άβολη και ντροπιαστική κατάσταση για το παιδί από μόνη της. Οι γονείς από τη μεριά τους θα πρέπει να συναισθανθούν το παιδί τους, να του εξηγήσουν το πρόβλημά του, να το ενθαρρύνουν να κάνει προσπάθειες και να το επιβραβεύουν για κάθε «στεγνή» νύχτα ή μέρα του.

Στο Πρότυπο Κέντρο Σωματικής Ψυχοθεραπείας και Υπνοθεραπείας Χρυσαλλίς προσφέρουμε βοήθεια σε παιδιά με νυχτερινή ενούρηση. Έχουμε μια εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτής της ενοχλητικής κατάστασης. Χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους για την αντιμετώπισή της και ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ύπνωση σε συνδυασμό με την συμβουλευτική γονέων.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μια από τις μαρτυρίες των παιδιών που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα με τη βοήθειά μας:

Αντρέας, 9 ετών

«Είμαι χαρούμενος που έχω σταματήσει να βρέχω το κρεβάτι μου μετά από πολλά χρόνια! Τώρα μπορώ να πηγαίνω να κοιμάμαι στης γιαγιάς μου, να πάω στην κατασήνωση χωρίς να φοβάμαι και να ντρέπομαι. Πίστευα ότι θα έπαιρνε πολύ καιρό για να γίνω καλά, αλλά ήταν σαν όλα να άλλαξαν μέσα στον ύπνο μου!»

(στην περίπτωση του Αντρέα χρησιμοποιήθηκε η υπνοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων και κάποιες αρχές τις συμπεριφορικής θεραπείας. Η όλη θεραπεία διήρκησε δύο μήνες και παρόλο που Αντρέας δεν είχε βιώσει ποτέ τον εαυτό του στεγνό, κατόρθωσε σε 8 συναντήσεις να απαλλαχθεί μια για πάντα από αυτό το πρόβλημα. Στις follow-up συναντήσεις μας συνεχίζει να χαίρει πλήρους υγείας!)

Νευρογλωσσικό Προγραμματισμός   Neuro-Linguistic Programming (NLP)

Όλοι μας γνωρίζουμε άτομα που είναι πετυχημένα στις σχέσεις τους, στη δουλειά, και σε άλλα θέματα και τα καταφέρνουν σε αντίθεση με αυτούς που δεν απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά στη ζωή.. Ίσως σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλά περισσότερα προσόντα από τους υπόλοιπους ,όπως ευφυϊα ή ταλέντο ή έναν ισχυρό κύκλο ατόμων που τους υποστηρίζει.

Έρευνες  όμως έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά διαφέρουν από τους υπολοίπους όχι με βάση τα παραπάνω, αλλά στη συμπεριφορά που έχουν όσον αφορά τις σχέσεις και τα επιτεύγματά τους. Ο Martin Sellingman, μια αυθεντία στην ψυχολογία, ανακάλυψε ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητά τους και η συμπεριφορά τους είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιτυχία ακόμη και από την αυξημένη μόρφωση και από πολλούς άλλους παράγοντες.

Υποστηρίζει δε ότι οι άνθρωποι που κάνουν θετικές σκέψεις και συμπεριφέρονται με ένα θετικό τρόπο έχουν σχέσεις που βασίζονται σε μια αποτελεσματική επικοινωνία, έχουν καλύτερη εξέλιξη στην καριέρα τους και επιπλέον έχουν μεγαλύτερες υλικές απολαβές. Ο καθένας μας είναι ικανός να υιοθετήσει έναν τρόπο συμπεριφοράς ο οποίος ευνοεί την εξέλιξή μας, αρκεί αυτή η συμπεριφορά να εμπεριέχει κάποιους παράγοντες επιτυχίας:

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός- Neurolinguistic Programming (NLP) είναι μια ψυχολογική και μαθησιακή μέθοδος η οποία εισήχθηκε από τον John Grinder και τον Richard Bandler το 1970 και βασίστηκε σε παρατηρήσεις και μελέτες που έγιναν επάνω σε επιτυχημένους ανθρώπους. Oι μελέτες αυτές , όπως και του Sellingman, έδειξαν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μια θετική αντίληψη του εαυτού τους και του κόσμου, εστίαζαν στους στόχους τους και χρησιμοποιούσαν πλήρως τις ικανότητές τους. 

H αλλαγή που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα πηγαίνοντας προς το σημείο που θα θέλαμε να βρισκόμασταν. Αν δεν έχεις αυτό που επιθυμείς στη ζωή σου είναι γιατί ο δρόμος αυτός είναι μπλοκαρισμένος με κάποιες καταστάσεις ή προβλήματα και κυρίως με πολλά υποσυνείδητα μπλοκαρίσματα. Εδώ μπορούμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος πατώντας ένα κουμπί ενεργοποιεί όλα τα προγράμματα που έχει αποθηκευμένα στον σκληρό του δίσκο και παράγει αποτελέσματα. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το υποσνείδητό μας. Η εντολή για να γίνουν αλλαγές δημιουργείται κυρίως στο συνειδητό νου, αλλά είναι ο υποσυνείδητος νους ο οποίος μαθαίνει τους καινούργιους τρόπους για το πώς να διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις και στη συνέχεια εμφανίζει την ανάλογη συμπεριφορά. Το υποσυνειδητό μας περιλαμβάνει όλες  τις πεποιθήσεις μας γύρω από τον κόσμο, τα κίνητρα και την συμπεριφορά μας. Λειτουργεί με τρόπους  συνήθειας και επανάληψης. Για παράδειγμα φανταστείτε ότι θέλετε να καθήσετε- είναι το υποσυνείδητό σας το οποίο δίνει τις εντολές στο σώμα για να καθήσει.

To NLP κάνει χρήση της δύναμης του υποσυνειδήτου με τις διάφορες τεχνικές που έχουν δομήσει έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα αρνητικά σενάρια του υποσυνειδήτου που αποτελούν εμπόδια για την εξέλιξή μας. Οι μέθοδοι αυτές προάγουν την συνεργασία συνειδητού και υποσυνείδητου νου στην εγκατάσταση καινούργιων πλέον προγραμμάτων που θα αποτέλεσουν τις καινούργιες βάσεις και την κινητήριο δύναμη για προσωπική εξέλιξη. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των αλλαγών, αυτά βασίζονται στους παρακάτω χρυσούς κανόνες:

Οι τέσσερις χρυσοί κανόνες επιτυχίας

1) Ξεκαθαρίζω τι θέλω και βάζω στόχους. Το NLP μας προτρέπει, αφού ξεκαθαρίσουμε τα θέλω μας, να εστιάσουμε στο στόχο μας. Κι αυτό γιατί όταν κανείς επικεντρώνεται στον στόχο του θα μπορέσει και να τον επιτύχει. Όταν κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει από τη ζωή του, είναι σαν ένα καράβι χωρίς καπετάνιο. Πολλοί άνθρωποι ίσως γνωρίζουν σε πολύ γενικές γραμμές τι θέλουν ή είναι επικεντρωμένοι περισσότερο στο τι δεν θέλουν. Μόνο όταν κανείς εστιάσει στο στόχο του, τον οποίο  έχει εξειδικεύσει, τότε θα μπορέσει να επιτύχει ακριβώς αυτό που στοχεύει. 

Άσκηση 5 λεπτών

«Τι θέλεις;»

Θα μπορέσει η ζωή σου να βελτιωθεί βάζοντας κάποιους στόχους;

Γράψε τις σκέψεις σου :

  • Ξέρεις που βαδίζεις στη ζωή σου;
  • Έχεις επιτύχει αυτό που θέλεις στη δουλειά σου;
  • Έχεις τη σχέση που επιθυμείς;
  • Έχεις τους φίλους που επιθυμείς;
  • Αισθάνεσαι ότι έχεις μια ισορροπία στη ζωή σου;

Εκτός και αν έχεις απαντήσει ναι σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, τότε θα μπορούσες κι εσύ να βοηθηθείς από το NLP.

2) Αναλαμβάνω δράση για να πετύχω τους στόχους μου. Το δεύτερο βήμα, αφού έχει ξεκαθαρίσει κανείς τα θέλω και τους στόχους του, είναι η δράση.  Ίσως δεν χρειάζεται πάντα να έχουμε ένα μελετημένο και λεπτομερές πλάνο των στόχων μας, αλλά για να επιτύχει κανείς πρέπει να βάλει σε κίνηση το πλάνο του αυτό, κρατώντας όμως έντονα στη σκέψη και στη συμπεριφορά του ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του πλάνου.

3) Γινε ευέλικτος. Όταν βρίσκεσαι στον δρόμο που έχεις χαράξει για τους στόχους σου, συνέχισε να τους εφαρμόζεις. Κι αν οι προσπάθειές σου δεν καρποφορούν, τότε προσπάθησε κάτι άλλο. Θυμήσου όμως ότι όσο κρατάς το στόχο καθαρό στη σκέψη σου και είσαι ευέλικτος στη συμπεριφορά σου, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις τις σωστές κινήσεις και θα βρεις τους σωστούς τρόπους για να επιτύχεις τον επιθυμητό σου στόχο. Γίνε επίμονος. Επιμονή είναι το κλειδί. Συγχρόνως χρειάζεται κανείς να υιοθετήσει συμπεριφορές αυτών που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Το NLP εδώ μας προτείνει  τη μέθοδο του modeling σαν μέθοδο απομίμησης της συμπεριφοράς των επιτυχημένων. Στο modeling φροντίζουμε να προσαρμόσουμε τις συμπεριφορές και τον τρόπο που λειτουργούμε με τους τρόπους και τις συμπεριφορές που δρουν αυτοί που είναι επιτυχημένοι στο περιβάλλον μας. Έχουμε σίγουρα πολλά να μάθουμε από αυτούς.

4) Έχε το γνώθι σεαυτόν. Για να μπορέσουμε να είμαστε ευέλικτοι, χρειάζεται να παρατηρούμε τον εαυτό μας συχνά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, πώς σκέφτεται, πώς αισθάνεται και πώς ενεργεί. Μόνο η γνώση αυτή, που θα αποκομίσουμε από την παρατήρησή μας, θα μας οδηγήσει να κάνουμε τις σωστές κινήσεις- όπου η συμπεριφορά μας είναι δυσλειτουργική, προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Κρατάμε τις θετικές και προσπαθούμε να αλλάξουμε τις δυσλειτουργικές. Μ’αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να φτάσουμε τον στόχο μας.

Άσκηση 5 λεπτών

«γνώθι σεαυτόν»

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να χαράξεις τη σωστή πορεία για να επιτύχεις τους στόχους σου:

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα από τις διάφορες ενέργειές σου στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;
  • Είναι αποδοτική;
  • Είσαι ικανοποιημένος;
  • Υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις;

Συνοπτικά αυτή είναι η βασική θεωρία του NLP. Συγχρόνως το NLP έχει μια πληθώρα μεθόδων και τακτικών που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε δυσκολίες στη ζωή μας, να μάθουμε καινούργιες συμπεριφορές, έτσι ώστε να βιώνουμε την καθημερινή μας ζωή δημιουργική και ικανοποιητική. Διαβάζοντας αυτούς τους κανόνες και κάνοντας αυτά τα δείγματα ασκήσεων σίγουρα έχετε ήδη σχηματίσει μια μιρκή ή μεγάλη ιδέα για το κατά πόσο η ζωή σας βρίσκεται στο δρόμο που θα θέλατε να βρίσκεται. Το NLP είτε είστε στο δρόμο σας, είτε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε την επιτυχία που επιθυμείτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Σήμερα το NLP χρησιμοποιείται στους χώρους της θεραπείας, στην επαγγελματική εξέλιξη και στην εκπαίδευση.

Σύντομες πληροφορίες για την ορολογία του NLP

Ο όρος «Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός» αναφέρεται στις ασυνείδητες διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε μια συμπεριφορά και κατ’ επέκταση αποτελέσματα. Κάθε συνθετικό του όρου είναι σημαντικό.

Το συνθετικό «νεύρο» αναφέρεται στο νευρικό σύστημα. Η εμπειρία του κόσμου εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος και των πέντε αισθήσεων: της όρασης, της ακοής, της αφής, της όσφρησης και της γεύσης. Ένα από τα πρώτα πράγματα με τα οποία ασχολείται ο NLP είναι πώς επεξεργαζόμαστε αυτή την αισθητηριακή εμπειρία και πώς την μεταφράζουμε σε συνειδητή και ασυνείδητη σκέψη.

Το συνεθτικό «γλωσσικός» αναφέρεται στην γλώσσα, και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την γλώσσα για να δώσουμε νόημα στις εμπειρίες μας. Ο καθένας μας έχει έναν συγκεκριμένο γλωσσικό τρόπο να επικοινωνεί, ένα γλωσσικό στυλ για να επικοινωνεί τις συνειδητές του σκέψεις και τις ασυνείδητες συγκρούσεις. Για παράδειγμα αν ο στόχος μου σήμερα είναι να έχω μια ευχάριστη συνομιλία με κάποιον, αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν το λεξιλόγιό μου χαρακτηρίζεται από θετικές εκφράσεις και μεταφέρω θετικά μηνύματα στον συνομιλητή μου. Και είναι επόμενο στον καιρό μας, που βομβαρδιζόμαστε με αρνητικά μηνύματα και εκφράσεις, αυτό να έχει μια αρνητική επίδραση στον καθένα μας όσον αφορά την καθημερινότητά μας, τα όνειρά μας και την ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον.

 Το συνθετικό «προγραμματισμός» υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους συνήθως σκεφτόμαστε ή συμπεριφερόμαστε. Ακριβώς όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έτσι κι ο καθένας από μας τρέχει συγκεκριμένα προγράμματα για να παράγει την συμπεριφορά του. Τα προγράμματα αυτά αποτελούνται από μια σειρά βημάτων που αυτόματα παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε διαφορετικές περιστάσεις. Ο NLP μπορεί να αποκαλύψει τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο καθένας και τα αποτελέσματα που αυτά παράγουν. Παρέχει επίσης τα μέσα για να αλλάξει κανείς τα δικά του προγράμματα ή άλλων ανθρώπων ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην ουσία πιστεύει ότι ο καθένας μας είναι ικανός να επιτύχει στη ζωή του με οτιδήποτε ασχολείται αρκεί να εφαρμόσει τους χρυσούς κανόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω και την πληθώρα πρακτικών που διαθέτει τον NLP μεταξύ των άλλων και το modeling σαν τη μέθοδο που θα βοηθήσει να αποκτήσει κανείς τις απαραίτητες δεξιότητες και συμπεριφορές, αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων και των θέλω του.

Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Σύμφωνα με την  Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, τα προβλήματά μας δεν προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά από τις δυσλειτουργικές σκέψεις τις οποίες κάνουμε για κάθε γεγονός που συμβαίνει. Αυτές είναι που επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Δεν ευθύνονται τα γεγονότα, αλλά η αντίληψή μας για αυτά.

Ονομάζεται γνωστική γιατί εξετάζει τον τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον εαυτό, για τους άλλους, για το περιβάλλον, για το μέλλον, αλλά και το πώς αυτές οι σκέψεις και οι αντιλήψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας, εξ ου και ονομάζεται συμπεριφορική.

Στόχος της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας είναι να αντικατασταθούν αυτές οι δυσλειτουργικές σκέψεις με άλλες πιο λειτουργικές οι οποίες είναι αρκετά ρεαλιστικές. Επίσης ενθαρρύνει τον θεραπευόμενο να δοκιμάσει νέες συμπεριφορές ώστε να διαπιστώσει αν οι αντιλήψεις του γι’ αυτές όντως ισχύουν. Αυτό που πρεσβεύει η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι ότι μέσα από την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, μπορούμε τελικά να αλλάξουμε και τον εαυτό μας.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική κλινική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της Κατάθλιψης, της Διαταραχής Πανικού με ή χωρίς Αγοραφοβία και της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής. Επίσης αντιμετωπίζονται επιτυχώς και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως Ψυχογενής Βουλιμία και Ανορεξία, η Παχυσαρκία και η Συναισθηματική Υπερφαγία.

Καταληκτικά, τα χαρακτηριστικά της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας συνοψίζονται στα εξής :

1. Ο θεραπευτής καλείται να καταλάβει με ποιο τρόπο το άτομο δομεί τον κόσμο μέσα του και πως αυτό μπορεί να τον επηρεάζει συναισθηματικά ή στη συμπεριφορά του.

2. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου διέπετε από την αρχή "εσύ κι εγώ θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σου" αντί "εγώ θα σε θεραπεύσω".

3. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο πώς σκέφτεται, συμπεριφέρεται και αισθάνεται ο άνθρωπος έξω από το χώρο των θεραπευτικών συνεδριών.

4. Είναι σύντομης διάρκειας.

5. Εστιάζει την προσοχή της στα τωρινά προβλήματα.

Στο ΚΥΡΙΑΚΗ Κέντρο Ψυχικής Υγείας & Υπνοθεραπείας παρέχουμε συνεδρίες Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας με εξειδικευμένους ψυχολόγους, ώστε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Συμβουλευτική

Η επιστήμη της Συμβουλευτικής ασχολείται με την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου και την προώθηση της αυτογνωσίας του. Η αυτογνωσία αυτή βοηθά στην καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και των ικανοτήτων που διαθέτει το άτομο για να φτάσει στην αυτοπραγμάτωσή του.
Η Συμβουλευτική έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει τις εσωτερικές του δυνάμεις και δυνατότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ως μέθοδος θεραπείας έχει τη δική της φιλοσοφία, ειδικούς κανόνες, μεθόδους και τεχνικές και ασκείται από εκπαιδευμένους συμβούλους.

Μολονότι το ρήμα «Συμβουλεύομαι» σημαίνει ζητώ από κάποιον να μου δώσει μια συμβουλή, να μου πει δηλαδή τι πρέπει να κάνω για να λύσω ένα συγκεκριμένο μου πρόβλημα, η Επιστήμη της Συμβουλευτικής δεν κάνει αυτό, αλλά προσανατολίζεται κυρίως στο πως θα διευκολύνει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τι του συμβαίνει, στο να το ενθαρρύνει να θέσει τους προσωπικούς του στόχους και να βρει το ίδιο διέξοδο από τις προσωπικές του δυσκολίες. Επομένως, η Συμβουλευτική δεν δημιουργεί εξαρτώμενα άτομα, αλλά τα βοηθάει δείχνοντάς τους πώς να ανεξαρτητοποιηθούν, να αυτονομηθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους, ώστε να ζήσουν μια γεμάτη και εκπληρωμένη ζωή.

Η συμβουλευτική, λοιπόν, είναι μια μέθοδος θεραπείας που βοηθά τους ανθρώπους να συζητήσουν και να σκεφτούν τα προσωπικά τους προβλήματα, προκειμένου να ανακουφιστούν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση και να βρουν κάποια διέξοδο από τις δυσκολίες που τους ταλαιπωρούν. Είναι μια εμπιστευτική διαδικασία με κύριο χαρακτηριστικό της τη συζήτηση.

Για τους λόγους αυτούς, απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει την ανάγκη:

  • να ασχοληθεί με τον εαυτό του
  • να τον φροντίσει
  •  να ανακαλύψει κομμάτια και πτυχές που μέχρι πρότινος δεν είχε αναζητήσει
  • να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του
  • να αντιμετωπίσει κρίσεις
  • να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους
  • να επιλύσει καταστάσεις που τον δυσαρεστούν
  • να καταλήξει σε αποφάσεις.

Μετά από όλα αυτά, θα ήταν ορθότερο να πούμε ότι η Συμβουλευτική είναι ένα ταξίδι με σκοπό την ουσιαστικότερη γνωριμία με τον ίδιο μας τον εαυτό και για το λόγο αυτό είναι ένα ταξίδι που αξίζει να τολμήσουμε!

Θεραπεία με τα άνθη του Bach

Η θεραπευτική μέθοδος με τα άνθη αναπτύχθηκε από τον Άγγλο γιατρό Dr. Bach (1886- 1936). Η θεραπεία αυτή είναι μια μέθοδος αυτοβοήθειας για την επίτευξη της φυσικής υγείας. Συνίσταται στη χρήση 38 διαφορετικών ουσιών που παρασκευάζονται όλες, εκτός από μια μοναδική εξαίρεση, από αγριολούλουδα. Κάθε μια από αυτές τις ουσίες αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο συναισθηματικό ή διανοητικό τρόπο βίωσης των γεγονότων ή αντίδρασης σ’ αυτά. Καταστάσεις όπως η πτώση του ηθικού, η έλλειψη θάρρους, η ανυπομονησία, η δυσπιστία, η αναποφασιστικότητα, η πικρία και η δυσκαμψία στην σκέψη αποτελούν σύμφωνα με την άποψη του Dr. Bach το γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο ευδοκιμούν οι σωματικές ασθένειες καθώς και τα ψυχικά προβλήματα. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η θεραπευτική μέθοδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία όταν αυτή είναι οπωσδήποτε απαραίτητη, μπορεί όμως να βρει και σ’αυτήν την περίπτωση εφαρμογή σαν ένα πρόσθετο πολύτιμο θεραπευτικό μέσο, καθώς επαναφέρει με εντελώς φυσικό τρόπο την αρμονία στην προσωπικότητα και αποκαθιστά τις συναισθηματικές και διανοητικές συγκρούσεις που άμα δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και βάσανα σ’όλα τα επίπεδα.

Όπως υποστήριζε ο Bach, η μοντέρνα ιατρική επιστήμη ασχολείται με αποτελέσματα κι όχι με αιτίες κι αυτός είναι ο κύριος λόγος της αποτυχίας της. Η ασθένεια είναι από τη φύση της το αποτέλεσμα σύγκρουσης ανάμεσα στη ψυχή και στο συνάισθημα, και γι’ αυτό δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με άλλο τρόπο παρά μόνο με πνευματικές και διανοητικές προσπάθειες. Είναι το τελευταίο αποτέλεσμα της επίδρασης σταθερών και βαθειά δραστικών δυνάμεων. Η φαινομενική επιτυχία μιας υλιστικής θεραπείας δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μόνο μια προσωρινή βελτίωση, μιας και η πραγματική αιτία της ασθένειας δεν έχει εξουδετερωθεί.

Σύμφωνα με τον Bach υπάρχουν δύο βασικά λάθη που κάνουμε τα οποία μας οδηγούν στην ασθένεια. Το πρώτο είναι η απομάκρυνση της προσωπικότητας από την ψυχή και μετά η βιαιότητα ή η άσχημη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, που είναι αδίκημα ενάντια στην ολότητα. Κάθε ένα από αυτά τα σφάλματα δημιουργεί δυσαρμονία που οδηγεί στην ασθένεια. Η αναγνώριση του σφάλματος που τόσο συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε καθώς κι η πρώτη μας προσπάθεια να το διορθώσουμε, δεν θα οδηγήσουν μόνο στην υγεία, αλλά και σε μια ζωή γεμάτη χαρά και ειρήνη. Έτσι, λοιπόν, η νίκη μας ενάντια στην ασθένεια εξαρτάται κυρίως από τα ακόλουθα: πρώτα την αναγνώριση της θεϊκής φύσης της ύπαρξής μας και της δύναμης που έχουμε να υπερνικούμε κάθε τι λαθεμένο, δεύτερον από τη γνώση ότι κύρια αιτία κάθε ασθένειας είναι η δυσαρμονία ανάμεσα στην προσωπικότητα και στην ψυχή, τρίτον από την προθυμία και την ικανότητά μας να ανακαλύπτουμε το λάθος που προκαλεί αυτή τη σύγκρουση και τέταρτον από την αποφυγή κάθε τέτοιου λάθους με την καλλιέργεια της αντίθετής του αρετής.

Ο Bach βρήκε συνολικά 38 ουσίες, οι 37 από αυτές μπορούν να παρασκευασθούν από ακίνδυνα αγριολούλουδα, ενώ η τελευταία είναι το καθαρό νερό κάποιας πηγής. Η διαίσθησή του ήταν αυτή που συνεχώς τον καθοδηγούσε όταν διέσχιζε τους αγρούς και τα δάση της αγγλικής καλοκαιριάτικης φύσης. Κατά την ανακάλυψη μάλιστα μερικών από αυτά, συνέβαινε να υποφέρει και ο ίδιος έντονα από την αντίστοιχη συναισθηματική κατάσταση καθώς και από σοβαρές σωματικές παθήσεις. Τα θεραπευτικά αυτά άνθη μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ανθρώπους, από το νεογέννητο μωρό μέχρι τον ηλικιωμένο άνθρωπο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος περιπλοκών και βλαβερών παρενεργειών. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ανθέων μπορούν να κάνουν καλό ακόμη και στα φυτά και στα ζώα.

Ο Bach κατέταξε τα θεραπευτικά του άνθη στις εξής επτά κύριες ομάδες επίδρασης:

  • Φόβος
  • Ανασφάλεια
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για τις καταστάσεις του παρόντος
  • Μοναξιά       
  • Υπερευαισθησία απέναντι σε επιρροές και ιδέες
  • Έλλειψη θάρρους και απόγνωση
  • Υπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων

 

Τα σκευάσματα των ανθέων του Bach είναι τα εξής:

AGRIMONY

ASPEN

BEECH

CENTAYRY

CERATO

CHERRY PLUM

CHESTNUT BUD

CHICORY

CLEMATIS

CRAB APPLE

ELM

GENTIAN

GORSE

HEATHER

HOLLY

HONEYSUCKLE

HORNBEAM

IMPATIENS

LARCH

MIMULUS

MUSTARD

OAK

OLIVE

PINE

RED CHESTNUT

ROCK ROSE

ROCK WATER

SCLERANTHUS

STAR OF BETHLEEM

SWEET CHESTNUT

VERVAIN

VINE

WALNUT

WATER VIOLET

WHITE CHESTNUT

WILD OAT

WILD ROSE

WILLOW

       

 

 

“ Όλοι μας είμαστε θεραπευτές και με την αγάπη και την συμπόνοια μπορούμε να βοηθήσουμε τον καθένα που ποθεί πραγματικά την υγεία του. Ψάξε να βρεις την πιο έντονη διανοητική σύγκρουση του ασθενούς, δώσε του το φάρμακο που θα τον βοηθήσει να νικήσει το συγκεκριμένο σφάλμα του κι όλη την συμπαράσταση και την ελπίδα που μπορείς να του δώσεις και η θεραπευτική δύναμη του φαρμάκου θα επιτελέσει μετά μόνη της το θεραπευτικό της έργο.”

Dr. Edward Bach


Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 19:00
κατόπιν ραντεβού



Εγνατίας 55, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315515093  -  Κινητό: 6973745005
E-mail: 
info@psixologos.com.gr
Υπεύθυνος: ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ