<h2>Το Κέντρο μας</h2><p>Στην πορεία ενίσχυσαν την δυναμική μας δύο ακόμη αξιόλογοι συνεργάτες, η ψυχολόγος Καλαϊτζή Αρετή και ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Χρηστίδης.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.psychotherapia-ypnotherapia.gr/more.php?l=el&id=5558' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Υπηρεσίες</h2><p>Σωματική Ψυχοθεραπεία του Ράιχ Υπνοθεραπεία Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική ζευγαριών Μαθησιακή εκτίμηση παιδιών και εφήβων Συμβουλευτική γονέων NLP EMDR Τραυματοθεραπεία Θεραπεία με τα άνθη του Bach</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.psychotherapia-ypnotherapia.gr/more2.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Άγχος - Κρίση Πανικού </h2><p>Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και </p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.psychotherapia-ypnotherapia.gr/more3.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Υπηρεσίες
 

Απαλλαγή από το κάπνισμα/Stop Smoking

Το κάπνισμα, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας και αυτών που βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Επίσης, είναι πολύ αντιαισθητικό και αντισεξουαλικό επειδή, τα δόντια και τα δάχτυλα κιτρινίζουν, η αναπνοή μυρίζει άσχημα, όλα τα ρούχα και τα μαλλιά παίρνουν την ίδια άσχημη μυρωδιά. Η επιδερμίδα γηράσκει πρόωρα έχοντας μια ματ και πρασινόμαυρη χροιά. Όσον αφορά ιδιαίτερα τον ανδρικό πληθυσμό, το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική τους δραστηριότητα και λειτουργία με προβλήματα στύσης και αντοχής κατά τη σεξουαλική πράξη. Πέρα από αυτά όμως, αν αναλογιστείτε και τα χρήματα που θα εξοικονομούσατε αν δεν καπνίζατε θα βλέπατε ότι θα ήταν αρκετά ώστε να πηγαίνετε κάθε χρόνο διακοπές! Κι ας μην ξεχνάτε πως το κόψιμο του καπνίσματος είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε ποτέ στον εαυτό σας αλλά και στην οικογένειά σας. Λέγεται ότι ένας καπνιστής ''καίει'' λεφτά αρκετά για να αγοράσει μια ολόκληρη πολυτελή οικία.

Ευτυχώς, τη τελευταία δεκαετία υπάρχει μια στροφή προς υγιέστερους τρόπους ζωής, μεταξύ αυτών και η αποχή από το κάπνισμα. Εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως σταματούν το κάπνισμα και βιώνουν την ανάκτηση της σωματικής τους υγείας και ενέργειας. Επομένως, μπορείτε κι εσείς να γίνεται ένας εξ αυτών.
Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να διακόψουμε το κάπνισμα. Μια από τις πιο δραστικές μεθόδους είναι η υπνοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μέθοδο της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP).

Εμείς σας προτείνουμε να κόψετε το κάπνισμα, να ανακτήσετε τη φρεσκάδα σας, την ενέργεια σας και τα λεφτά που θα εξοικονομήσετε να τα χρησιμοποιήσετε για υπέροχα ταξίδια ή ό,τι άλλο εσείς επιθυμείτε.

Απώλεια Περιττού Βάρους

Η παχυσαρκία, με όλες τις διακυμάνσεις της, αποτελεί έναν από τους κυριότερους κινδύνους  υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο. Τα ποσοστά ανεβαίνουν καθημερινά και αυτό περιλαμβάνει τόσο τους ενήλικες, όσο και τα παιδιά. Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη παχυσαρκία, όπως  η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές επιπλοκές, αναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα καθώς επίσης και ο διαβήτης,, απορρέουν από τη λανθασμένη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, η διάθεση και το επίπεδο ενέργειας ενός ατόμου επηρεάζονται από το περιττό βάρος, παρόλο που η λαϊκή αντίληψη θέλει τους στρουμπουλούς/ές να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Επίσης, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι βιώνουν στην καθημερινότητά τους πολλά ψυχολογικά προβλήματα και χαρακτηρίζονται από την έλλειψη αυτοπεποίθησης και τη συρρίκνωση της κοινωνικής τους ζωής. Η απώλεια περιττού βάρους μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο για τον πάσχοντα, το χαρμόσυνο γεγονός όμως είναι ότι με τις σωστές κινήσεις και τη συστημική προσπάθεια μπορεί κανείς να απαλλαγεί από αυτά τα προβλήματα και να καλυτερεύσει την ποιότητα της καθημερινότητας του για την υπόλοιπη ζωή του.

Εμείς, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Υπνοθεραπείας – ΚΥΡΙΑΚΗ, έχουμε βοηθήσει αρκετά άτομα να πετύχουν τους στόχους τους.

Η υπνοθεραπεία σε συνδυασμό με ένα σωστό πλάνο διατροφής και άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος. Πρωτίστως, η διαδικασία για την απώλεια του περιττού βάρους έχει ως αφετηρία τη συνειδητοποίηση μεταξύ αισθημάτων και λήψης τροφής. Η υπνοθεραπεία μας βοηθάει να απαλλαγούμε σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα από αντιλήψεις, συμπεριφορές και συνήθειες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να αγνοούμε τα συναισθήματα και να τα αντικαθιστούμε με τη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων τροφής. Κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας περνιούνται μηνύματα στο υποσυνείδητο, τα οποία αποτελούν την κινητήριο δύναμη για τις αλλαγές απαραίτητες  για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος του θεραπευόμενου.

Η υπνοθεραπεία αυτή σε συνδυασμό με  τη μέθοδο της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, κάτι που και εμείς εφαρμόζουμε στις θεραπείες μας.

Κατά καιρούς, στο Κέντρο μας, διοργανώνουμε θεραπευτικές ομάδες για αυτούς που επιθυμούν να απαλλαγούν από το περιττό βάρος. Επικοινωνήστε μαζί μας αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες.

Αντιμετώπιση υπογονιμότητας

Τα ζευγάρια με τακτικές σεξουαλικές επαφές έχουν 90% πιθανότητα να πετύχουν εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Τα ζευγάρια τα οποία, παρόλες τις συχνές σεξουαλικές επαφές, δεν κατορθώνουν να κυοφορήσουν θεωρούνται υπογόνιμα.

Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Εμείς υποστηρίζουμε ότι, εάν δεν υπάρχουν άλλα σωματικά προβλήματα με το γεννητικό σύστημα της γυναίκας ή του άντρα, η αιτιολογία της υπογονιμότητας οφείλεται πλέον σε ψυχολογικούς παράγοντες και οι σύζυγοι χρήζουν  ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, είτε αυτή είναι φυσιολογική (συνουσία), είτε γίνεται μέσω ιατρικών επεμβάσεων, για παράδειγμα σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση, κτλ.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, κυρίως η γυναίκα, χρειάζεται μια ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση.

Στη χώρα μας είναι εντελώς πρωτοποριακό να μπαίνει κανείς σε μια διαδικασία ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψης, παρόλο που πρόκειται για μια απαραίτητη στήριξη, όπως τη βλέπουμε να εφαρμόζεται στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Επομένως, θα συμβουλεύαμε και θα προτρέπαμε τα ζευγάρια που βιώνουν υπογονιμότητα να τολμήσουν να ζητήσουν την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη.

Εμείς στο Κέντρο μας έχουμε αποκτήσει τρία παιδάκια, δυο αγοράκια και ένα κοριτσάκι, κατόπιν συμβουλευτικής γονιμότητας και κυρίως με τη χρήση υπνοθεραπείας και τη χρήση του οργονοσυσσωρευτή.

Επιπλέον, σε συνεργασία με ειδικούς βοτανοθεραπευτές χρησιμοποιούμε τη μέθοδο θεραπείας με ανθοϊάματα Bach.

Σεξουαλικά Προβλήματα

Πολλά σεξουαλικά προβλήματα οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, μεταξύ των άλλων το χρόνιο στρες και το άγχος. Η έλλειψη μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής είναι ικανή να ελαττώσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή και την ''καλή'' σχέση με τους ερωτικούς συντρόφους και την προσωπική ζωή. Επί το πλείστον, τα προβλήματα αυτά γίνονται η αιτία που χωρίζουν πάρα πολλά ζευγάρια, καθώς μένουν ανικανοποίητα βιώνοντας πολλές εντάσεις και απογοητεύσεις.
Στους άντρες τα προβλήματα αυτά είναι πιο εμφανή λόγω της ζητούμενης επίδοσης του ανδρός, χωρίς αυτό να καθιστά τα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες λιγότερο σημαντικά. Τα ταμπού που υπάρχουν στην κοινωνία μας γύρω από τη σεξουαλική δραστηριότητα και ικανοποίηση αποτρέπουν πολλούς σεξουαλικά απογοητευμένους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια, με την οποία θα ανακτίσουν μια υγιή, σεξουαλική ζωή.

Στο Κέντρο μας, έχουμε βοηθήσεις πολλούς ανθρώπους, κυρίως άνδρες, για το λόγο ότι υπάρχουν μεγαλύτερα ταμπού όσον αφορά τη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Οι μέθοδοι, τις οποίες χρησιμοποιούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι η ραϊχική σωματική ψυχοθεραπεία και η υπνοθεραπεία.
Στο Κέντρο μας στηρίζουμε ακράδαντα την αντίληψη του ψυχοαναλυτή Βίλχεμ Ράιχ ότι ''Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωή, αυτές πρέπει να την κυβερνούν''. 

Συμβουλευτική Ζεύγους

« Συνέχεια τσακωνόμαστε για όλα και υπάρχει ένταση χωρίς λόγο ανάμεσά μας. Νιώθω να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον. Aισθάνομαι μόνη μου ακόμα και όταν είμαστε μαζί. Δεν με καταλαβαίνει! Δεν με νιώθει! Έχω κάποιες ανάγκες και δεν ενδιαφέρεται για μένα. Δεν υπάρχει επικοινωνία. Δοκίμασα τα πάντα, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει με τίποτα. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Αν χωρίσουμε δεν θα είναι δικό μου φταίξιμο»

Τι είναι αυτό που περιμένουμε τελικά από τις σχέσεις μας; Είναι συναισθηματική ασφάλεια, σεξουαλική ικανοποίηση, πνευματική ανάταση, υλικά αγαθά μήπως; Αυτές οι προσδοκίες είναι πραγματοποιήσιμες; Σε τι στηρίζεται η επιτυχία μιας σχέσης; Το πάθος, ο έρωτας ή το σεξ αρκούν για να δοθεί εξήγηση στο γιατί μια σχέση διαρκεί; Πριν γκρεμίσουμε μια σχέση, ας προσπαθήσουμε να την φτιάξουμε από την αρχή!   

Η Συμβουλευτική Zεύγους ή Γάμου είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που βοηθά τα ζευγάρια όλων των τύπων να ανακαλύψουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους με στόχο να βελτιώσουν και να εξελίξουν την μεταξύ τους σχέση.

Η συμβουλευτική ζεύγους στοχεύει στην βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια και βοηθάει στο να βγουν στην επιφάνεια και να γίνουν αντιληπτές φανερές δυσκολίες και αφανέρωτα ζητημάτα που μπορεί να τους δημιουργούν προβλήματα. Τα ζευγάρια καλούνται να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και συνύπαρξης δίνοντας τους έτσι την αίσθηση μιας  πληρότητας και μιας ασφάλειας μέσα στην σχέση τους καθώς και σε ατομικό επίπεδο που θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία.

Συμβουλευτική Γονέων

Όταν αναφερόμαστε στην έννοια της υγιούς ή καλύτερα της λειτουργικής οικογένειας, ο νους των περισσοτέρων πηγαίνει στην «τέλεια» οικογένεια. Στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργική οικογένεια δεν είναι εκείνη στην οποία απουσιάζουν τα προβλήματα, αλλά αυτή, της οποία τα μέλη αναγνωρίζουν τα προβλήματα τους, ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται και τα αντιμετωπίζουν. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Το πρόβλημα δεν είναι η ατέλεια, αλλά η συνεχής επιδίωξη της τελειότητας.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ευρωπαίος φιλόσοφος  John Locke  περιέγραψε το παιδί ως έναν άγραφο πίνακα (tabula rasa), για να δηλώσει ότι οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, αλλά ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα διαμορφώνονται από τη στιγμή της γέννησης και στο εξής, κάτω από την επίδραση του περιβάλλοντος. Μια επίδραση, που όπως επισήμανε ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Sigmund Freud, μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στο βαθμό που διευκολύνει ή εμποδίζει την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων ενορμήσεων. Σήμερα, αν και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν γεννιούνται ως άγραφοι πίνακες, αλλά έρχονται στο κόσμο με έναν καλά δομημένο εγκέφαλο, εντούτοις είναι πια παραδεκτό από όλους ότι το περιβάλλον επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Οι γονείς είναι τα πρώτα πρόσωπα που επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, της ταυτότητας και της αυτονομίας του ατόμου για να ενταχθεί ως αυτόνομο άτομο στην κοινωνία. Από την άλλη, η οικογένεια δεν επιδρά καθοριστικά μόνo στα παιδιά, αλλά αντίθετα αποτελεί σχολείο για όλα της τα μέλη της. Μιας και οι ανθρώπινες σχέσεις, και ιδιαίτερα οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, είναι αμφίδρομες, είναι δεδομένο ότι όχι μόνο τα παιδιά διαμορφώνονται, αλλά και οι γονείς δέχονται πληροφορίες από τα παιδιά τους, αποκτώντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που σχετίζονται και να γνωρίσουν περισσότερο τον ίδιο τους τον εαυτό. 

Πώς θα μπορούσε να προσδιοριστεί ο όρος «γονέας»; Σύμφωνα με τους ευρέως γνωστούς ορισμούς, «γονέας» θεωρείται το άτομο που αποκτά, γεννάει παιδιά ή γίνεται νόμιμα πατέρας ή μητέρα κάποιου παιδιού μέσα από το θεσμό της υιοθεσίας. Η σημαντικότατη συμβολή των γονέων στην ανάπτυξη των παιδιών τους θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής: Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μέσα από την σχέση τους μαζί του και την συμπεριφορά τους εισάγουν το παιδί στην κοινωνία των ανθρώπων, στην έννοια των διακιωμάτων και των ευθυνών, του καλού και του κακού, στον πολιστισμό. Είναι αυτοί που επιδρούν και επηρεάζουν την προσωπικότητά του και που μέσα από την αποδοχή και την αγάπη τους, του αποδίδουν μια μοναδική αξία και πίστη ότι είναι μοναδικό και ξεχωριστό για αυτό που είναι και όχι για αυτά που κάνει και αυτά που μπορεί να καταφέρει.

 Βέβαια, η παλαιότερη αντίληψη ότι η συμπεριφορά του παιδιού σχετίζεται αποκλειστικά και απόλυτα με τη συμπεριφορά των γονέων έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει, αφού και άλλοι παράγοντες είναι καθοριστικοί στη διαμόρφωση αυτή, όπως οι συνομήλικοι, οι άλλοι ενήλικοι, οι κληρονομικές καταβολές, ακόμα και τα ΜΜΕ. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι οι γονείς διαδραματίζουν τον κεντρικότερο ρόλο στην διαμόρφωση και εξέλιξη της προσωπικότητας, των σκέψεων και των συναισθημάτων των παιδιών και των εφήβων. Ειδικά, σήμερα, που σχεδόν σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης ζωής, έτσι και στην οικογένεια, συμβαίνουν πολλές αλλαγές, οι οποίες όλο και αυξάνονται, ο ρόλος των γονέων απαιτεί ακόμα πιο αποτελεσματικούς χειρισμούς, ώστε να είναι σε θέση να καταδείξει την απαιτούμενη από τις κοινωνικές συνθήκες ευελιξία.

Γονιός δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι, «περνώντας» μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες και διλήμματα. Δεν είναι καθόλου απλό, ούτε εύκολο να βρει ένας γονιός τα κατάλληλα βήματα που πρέπει να κάνει για την ανατροφή ενός παιδιού. Διαμορφώνεται μέσα από την καθημερινή σχέση και τη δυναμική αλληλεπίδραση με την αναπτυσσόμενη προσωπικότητα του παιδιού του. Δυστυχώς όμως, τα στερεότυπα όσον αφορά το ρόλο του γονέα είναι πολλά και πολλές φορές αποπροσανατολιστικά. Ο κάθε γονιός οργανώνει και δημιουργεί την οικογένεια του ανάλογα με τις δυνατότητες του, τις αντιλήψεις του, τις προσδοκίες του, τις εμπειρίες του, τις γνώσεις του, τις ικανότητες του και τις αναμνήσεις του. Εφόσον, όμως, τα αναπάντητα ερωτήματα πυκνώνουν και σαρώνουν τις ελάχιστες απαντήσεις, ο καθένας οφείλει στον εαυτό του, αλλά και στην οικογένεια του να αναζητήσει πηγές στήριξης, ενημέρωσης, φροντίδας συμβουλευτικής ή/και ψυχοθεραπείας εφόσον παρουσιάζονται ψυχοπαθολογικά συμπτώματα στους ίδιους ή στα παιδιά. Όρια με αγάπη: μια καθημερινή υπόθεση των γονιών
Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική μέχρι και την εφηβική ηλικία τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν  τον εαυτό τους, συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και γίνονται υπεύθυνα άτομα.

Γιατί είναι σημαντικό να θέτουμε όρια;

Θέτοντας  σταθερά όρια στο παιδί, οι γονείς καλλιεργούν μακροπρόθεσμα ασφάλεια και σιγουριά , γιατί μαθαίνει ότι μπορεί να βασίζεται σε αυτούς.  Μακροπρόθεσμα το παιδί υιοθετεί  την υπευθυνότητα η οποία το καθιστά ικανό να θέτει τα δικά του όρια, να λαμβάνει αποφάσεις αυτόβουλα  και γενικότερα να καθορίζει το ίδιο τον εαυτό του.

Τι αποτελέσματα έχει η έλλειψη ορίων στα παιδιά ;

• Τα παιδιά όταν δεν υπάρχουν όρια αισθάνονται μόνα τους , απροστάτευτα . Η απεριόριστη ελευθερία προκαλεί άγχος και ανασφάλεια στα παιδιά γιατί δεν ξέρουν πως να τη χειριστούν. Πολλές φορές η υπερβολική επιτρεπικότητα έχει τα ίδια αποτελέσματα με την αδιαφορία.
•  Δημιουργεί παιδιά που έχουν κακή κοινωνική συμπεριφορά, δυσκολεύονται να ενταχθούν στην ομάδα και να ακολουθήσουν τους κοινωνικούς κανόνες.
• Η έλλειψη ορίων δεν προάγει την ανάπτυξη των παιδιών. Η παρουσία ορίων, κανόνων και προτύπων δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να προσανατολιστεί και να μεγαλώσει μέσα από αυτά ακόμη και αμφισβητώντας τα ή απορρίπτοντας τα.

Σκέψεις που μας εμποδίζουν να θέσουμε όρια.  

• Δεν θέλω να γίνω αυστηρός σαν τους γονείς μου
• Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα
• Έχω την υποχρέωση να προσφέρω στα παιδιά μου χωρίς ανταλλάγματα
• Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος που πρέπει να μπει το όριο.

Η θέσπιση ορίων βασίζεται

Σε αμοιβαίο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ο σεβασμός που εκφράζουμε στην αξιοπρέπεια του παιδιού συνεπάγεται και το σεβασμό του παιδιού προς εμάς.

Η θέσπιση ορίων απαιτεί

  • Σταθερότητα, αλλά όχι Αυταρχικότητα
  • Συνέπεια , αλλά όχι Απειλή

Όρια ΔΕΝ σημαίνει σωματική τιμωρία , φωνές , καβγάδες. Οι λύσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων , συνήθως διαιωνίζουν την αντιπαράθεση και προκαλούν εκδικητική και προκλητική συμπεριφορά από μέρους των παιδιών.

 

Βασικές προϋποθέσεις για τη θέσπιση ορίων

• Αποδοχή
• Ειλικρίνεια και διαφάνεια
• Αμοιβαίος σεβασμός
• Θάρρος ανάληψης της ευθύνης
• Σταθερότητα

Πως βάζουμε όρια ;

• Τα όρια χρειάζονται να είναι σαφή και συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα παιδί να καταλάβει μόνο του τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνει, σε κάθε περίσταση
• Δείχνουμε σταθερότητα και σιγουριά με τα λόγια, τον τόνο της φωνής και τη στάση του σώματος μας.
• Παραμένουμε ήρεμοι
• Η κριτική επικεντρώνεται στην πράξη και όχι στο παιδί ως άτομο
• Αρνούμαστε να εμπλακούμε σε διαμάχη με το παιδί
• Αφήνουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις λογικές συνέπειες από την παράβαση των κανόνων

Παραβίαση ορίων και συνέπειες

Η λογική συνέπεια δεν εμπεριέχει απειλή, ούτε έχει το χαρακτήρα της ανταπόδοσης. Έχει να κάνει άμεσα με την προβληματική συμπεριφορά. Αποσκοπεί στο να μην υποκύπτουμε σε κάθε επιθυμία των παιδιών. Αναθέτει στο παιδί την ευθύνη των πράξεων του, αφήνοντας το να επιλέξει γνωρίζοντας τις συνέπειες.

Τι προσπαθούν να πετύχουν τα παιδιά με την προκλητική συμπεριφορά

• Να προσελκύσουν την προσοχή
• Να αποδείξουν τη δύναμη τους
• Να πάρουν εκδίκηση όταν αισθάνονται ότι δεν τα καταλαβαίνουν
• Να εξερευνήσουν τα όρια των ενηλίκων

Να θυμάστε ότι :

• Οι κανόνες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικογενειακή ζωή και όχι το αντίστροφο.
• Οι κανόνες έχουν και εξαιρέσεις
• Τα όρια και οι κανόνες είναι διαφορετικά σε κάθε οικογένεια ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες γονέων και παιδιών.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και πιστεύετε ότι ακόμα δυσκελεύεστε στην οριοθέτηση των παιδιών σας μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή σε ομάδες- σχολές γονέων εξειδικευμένες σε τέτοια θέματα, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες και αποδοτικές, καθώς κάθε γονέας έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τις ανησυχίες και τις εμπειρίες του όχι μόνο με κάποιον ειδικό αλλά και με άλλους γονείς με παρόμοια θέματα και να βρει την κατανόηση και υποστήριξη που χρειάζεται. Στο Πρότυπο Κέντρο Σωματικής Ψυχοθεραπείας και Υπνοθεραπείας Χρυσαλλίς λειτουργούν ομάδες γονέων βιωματικής φύσης που απευθύνονται σε όλους τους γονείς και επικεντρώνονται στις ανάγκες και τις ανησυχίες καθενός.

Μαθησιακές Δυσκολίες

1. Δυσλεξία

Δυσλεξία, είναι μια κατάσταση  που προκαλεί δυσκολίες στην εκμάθηση ανάγνωσης, γραφής ή και ορθογραφίας. Οι δυσκολίες δεν συνάδουν με τις γνωστικές ικανότητες και δεν προδιαγράφουν τις επιδόσεις και σε άλλους τομείς, Ο βαθμός στον οποίο η δυσλεξία λειτουργεί σαν εμπόδιο στην μάθηση διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το μαθησιακό και διδακτικό περιβάλλον. Αντιθέτως η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση ανεβάζουν αισθητά τις επιδόσεις και την κοινωνική προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

2. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο είναι η συνηθέστερη διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν φυσιολογική νοημοσύνη. Παρόλο όμως το φυσιολογικό τους νοητικό δυναμικό, παρουσιάζουν μειωμένες σχολικές επιδόσεις, προβλήματα προσαρμογής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις και άλλα, που σχετίζονται με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου, ενώ συν τοις άλλοις ένα μεγάλο ποσοστό αυτών εμφανίζουν κατά τη φοίτηση τους στο σχολείο και μαθησιακές δυσκολίες κυρίως στην ανάγνωση,  γραφή, ορθογραφία και στα μαθηματικά. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση ανεβάζουν αισθητά τις επιδόσεις και την κοινωνική προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

3. Δυσορθογραφία

Η δυσορθογραφία είναι μία ειδική μαθησιακή δυσκολία που εμφανίζεται σε παιδιά που κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη τόσο στο θέμα όσο και στις καταλήξεις των λέξεων. Τα άτομα με δυσορθογραφία, δυσκολεύονται κυρίως να κατανοήσουν τους γραμματικούς κανόνες, να βάλουν δηλαδή κάθε λέξη σε μία λογική κατηγορία σύμφωνα με το μέρος του λόγου που ανήκει, το γένος, την πτώση και τον αριθμό και να εφαρμόσουν έτσι σωστά τον ορθογραφικό κανόνα. Αδυνατώντας λοιπόν να εφαρμόσουν τον κανόνα ενώ μπορεί να τον γνωρίζουν δεν μπορούν να τον γενικεύσουν και να τον χρησιμοποιήσουν στον γραπτό τους λόγο. Είναι σημαντικό να γίνει η πρώιμη διάγνωση και να δοθεί στο παιδί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να έχει καλή απόδοση στο σχολείο.

4. Δυσαριθμησία

Είναι η κατάσταση η οποία επηρεάζει την ικανότητα απόκτησης αριθμητικών δεξιοτήτων. Οι μαθητές που έχουν Δυσαριθμησία μπορεί να έχουν δυσκολία κατανόησης απλών μαθηματικών εννοιών, στέρηση της διαισθητικής αντίληψης των αριθμών, καθώς και προβλήματα στη μάθηση των αριθμητικών πράξεων και διαδικασιών. Ακόμα και όταν φτάνουν σε μια σωστή απάντηση, μπορεί να γίνεται με μηχανικό τρόπο και χωρίς αυτοπεποίθηση.
Είναι σημαντικό να γίνει η πρώιμη διάγνωση και να δοθεί στο παιδί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να έχει καλή απόδοση στο σχολείο.

Άγχος - Κρίση Πανικού - Ιδεοψυχαναγκασμοί - Κατάθλιψη - Φοβία

Άγχος

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όλοι μας σε κάποια περίοδο της ζωής μας έχουμε βιώσει άγχος η στρες. Όταν νιώθεις στρες το σώμα σου είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος σου πυροδοτείτε από πολλαπλές σκέψεις. Επιπλέον, το έντονο άγχος πολλές φορές μας ωθεί να ξεφύγουμε από αυτό ή να το καταπολεμήσουμε, η γνωστή συνθήκη fight or flight. Tέλος, ο καθένας μας εκτίθεται καθημερινά σε στρες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο μας είναι να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Με την κατάλληλη ψυχολογική παρέμβαση, το άτομο θα μάθει να αντιμετωπίζει το άγχος του καθώς και θα ενδυναμώσει τις δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και την διαχείριση του χρόνου.

Κρίση Πανικού

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού  αντιμετωπίζει συχνές κρίσεις πανικού. Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο-αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα συχνό φαινόμενο στη σημερινή κοινωνία λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της καθημερινής ζωής, όμως είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες καθώς με τη χρήση της ψυχοθεραπείας, συχνά και γρήγορα το άτομο που τη βιώνει βλέπει θετικά αποτελέσματα. 

Ιδεοψυχαναγκασμοί

Οι Ιδεοψυχαναγκασμοί είναι μια συχνή επιπλοκή συσσωρευμένου άγχους . Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και με την αντίσταση σε αυτούς, και υποχωρεί αμέσως μόλις το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό. Η τελειοθηρία, η διογκωμένη υπευθυνότητα και η ανάγκη για βεβαιότητα και έλεγχο σκέψεων είναι συχνές ενδείξεις του ψυχαναγκασμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τις βιώνουν αναγνωρίζουν τον χαρακτήρα αυτών των καταναγκασμών δηλαδή ότι είναι ανούσιοι και υπερβολικοί, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές από τους ίδιους να τους σταματήσουν. Συχνά, οι ιδεοψυχαναγκασμοί περιορίζουν αφάνταστα την καθημερινότητα του ατόμου, με αποτέλεσμα σε βαριές περιπτώσεις να μένει το άτομο εντελώς εγκλωβισμένο μέσα στον ψυχαναγκασμό του και να χάνει την ποιότητα της καθημερινής του ζωής. Η θεραπεία που συνίσταται είναι συνήθως η ψυχοθεραπεία και σε βαριές περιπτώσεις αυτή συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση που σαν κύρια χαρακτηριστικά έχει την εσωτερική δυσφορία και ένταση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την απουσία ενδιαφέροντος-ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που φυσιολογικά είναι ευχάριστες. Το άτομο παρουσιάζει μειωμένη ενεργητικότητα, η οποία συνοδεύεται από αυξημένη κόπωση και περιορισμένη δραστηριότητα. Επίσης, υπάρχουν ιδέες ενοχής και αναξιότητας, συνοδευόμενες από απαισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον. Το καταθλιπτικό επεισόδιο διακρίνεται ως ήπιο-μέτριο έως και βαρύ. Στις περιπτώσεις του βαρέως επεισοδίου, ο πάσχων συνήθως παρουσιάζει σημαντική δυσφορία-ανησυχία και η αυτοκτονία αποτελείται σαφής κίνδυνος σε ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις. Η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, ωστόσο φαίνεται ότι «προτιμά» τους άνδρες και τις γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών. Σήμερα, η οικονομική κρίση και οι κλυδωνισμοί που αυτή επιφέρει στο βιοτικό μας επίπεδο και τις σχέσεις μας θεωρείται ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για τη συνεχή αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.

Όπως και με κάθε ψυχικό πρόβλημα, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, κυρίως με ψυχοθεραπεία και σε κάποιες περιπτώσεις συνοδευόμενη από φαρμακευτική αγωγή.

Φοβία

Με τον όρο Φοβία δηλώνεται ο φόβος ενός ατόμου, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται, παρ' όλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος. H φοβία ενός ατόμου μπορεί να οφείλεται είτε σε μια άσχημη εμπειρία, είτε σε άγχος ενδεχόμενης αποτυχίας, είτε σε άλλες αιτίες. Τα αποτελέσματα πάντως είναι σίγουρα δυσάρεστα εφόσον το άτομο αναγκάζεται να αποκόβεται από δραστηριότητες που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη φοβία και να ζουν σε άγχος ή ακόμη και πανικό όταν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν. Σε κάθε είδος φοβίας το άτομο μπορεί να πάθει κρίση και να μην καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του. Με την χρήση της κατάλληλης ψυχολογικής παρέμβασης, το άτομο μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους αρχεγόνους παράγοντες ή καταστάσεις και καταφέρνει να μειώσει δραματικά το προκαλούμενο άγχος και στην πορεία να απαλλαγεί παντελώς από τη φοβία του.

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Υπνοθεραπείας – ΚΥΡΙΑΚΗ έχουμε εξειδικευτεί στη χρήση και εφαρμογή της ραϊχικής σωματικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω ψυχολογικών δυσλειτουργιών. Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτού του είδους η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύ δυναμικό και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του θεραπευτή για την ψυχολογική εξέλιξη του θεραπευόμενου.


Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 19:00
κατόπιν ραντεβούΕγνατίας 55, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315515093   -  Κινητό: 6973745005
E-mail: 
info@psixologos.com.gr
Υπεύθυνος: ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ